Monstera – kwitnienie i owoc monstery

Marlena

Zaktualizowano:

Monstera monkey mask

Wiedziałeś o tym, że monstera może zakwitnąć i potrafi wytwarzać owoce? Ci, którzy mieli okazję ich spróbować, mówią, że jest on pyszny, a jego smak to połączenie wielu owoców. Przeczytaj więcej na ten temat!

Zielona monstera owoc monstery

Owoce i kwiaty monstery to prawdziwy przysmak dla lokalnej ludności, która uprawia monstery jak jabłonie w Polsce. Jego smak to prawdziwy mix dobrze znanych ci owoców. Jedyny minus tej rośliny, to obecność niebezpiecznego kwasu, który potrafi przysporzyć trochę problemów, jeśli się go zbagatelizuje. 

Kiedy monstera kwitnie?

Kwitnienie monstery jest częste w naturze i możliwe w krajach, w których uprawia się monstery na zewnątrz, np. Meksyk czy Panama. W lasach tropikalnych, naturalnym środowisku, nie ma określonego czasu, w którym monstera kwitnie.
Monstera może kwitnąć i owocować w tym samym czasie. Na jednej roślinie możesz zobaczyć nieotwarte kwiatostany, rozwijające się owoce oraz dojrzałe owoce. Dlaczego tak się dzieje? Ma na to wpływ długość dojrzewania owocu, który wynosi 12-14 miesięcy.

Jak wygląda kwiat monstery?

Kwiat monstery jest duży, kształtem podobny do łódki, którym otacza swój środek, czyli jadalny owoc monstery. Kwiaty tej rośliny mogą sięgać około 25 cm wysokości, a nawet i więcej!
Według nas kwiat monstery bardzo przypomina skrzydłokwiat, tylko jest zdecydowanie większy i ma jadalny środek.  

Jak wygląda owoc monstery?

Ceriman, bo tak nazywa się owoc monstery, kształtem przypomina kolbę jak kukurydza. Składa się z wielu jagód, posiada grubą, woskową otoczkę, która wraz z dojrzewaniem odpada od jagód. Skórka, która okrywa miąższ, składa się z sześciokątów. Podłużny owoc jest takiej samej wielkości jak kwiatostan, czyli około 25 cm. 

Młode liście gatunku monstera

Kwas szczawiowy w owocach monstery

Monstera w swoich łodygach, liściach oraz owocach posiada kwas szczawiowy. Jest on bardzo niebezpieczny w dużych ilościach dla ludzi oraz zwierzą. Kontakt z nim wywołuje podrażnienia skóry, gardła, przełyku oraz wywołuje sile pieczenie. W najgorszym wypadku spowoduje naruszenie strun głosowych, a co gorsze, śmierć. Skoro jest tak niebezpieczny, to dlaczego ludzie go jedzą?
Sytuacja z owocami zmienia się, w momencie gdy dojrzeją. W czasie dojrzewania kwas szczawiowy rozprasza się, zmniejsza się jego ilość w roślinie, tym samym nie jest on już toksyczny przy bliższym kontakcie.
Owoc monstery możesz zjeść wyłącznie wtedy, gdy będzie dojrzały. Jeśli się pośpieszysz, możesz doznać bardzo nieprzyjemnych efektów.

Jak poznać czy owoc jest dojrzały?

Jeśli kupujesz owoc, sprzedawca powinien poinformować cię, kiedy ceriman będzie gotowy do spożycia i jak przyśpieszyć jego dojrzewanie. Owoc monstery dojrzewa bardzo długo. Potrzebuje ponad roku, aby móc go zjeść. Najczęściej do sprzedaży dopuszczany jest, gdy brakuje już kilkunastu dni do bezpiecznego spożycia.
Po zakupie powinien zostać zawinięty w papierową lub foliową torbę, aby mógł dojrzeć przez najbliższe dni. W tym czasie ceriman zacznie porzucać swoją skórkę. Robi to stopniowo, od góry do dołu. Możesz co kilka dni sprawdzać, na jakim etapie dojrzewania jest twoja zdobycz i delikatnie pomóc pozbyć się odpadającej skórki. Nie możesz zrobić tego na siłę! Dojrzewanie cerimana to lekcja cierpliwości. Jeśli siłą ściągniesz otoczkę, owoc będzie niezdatny do zjedzenia, bo nadal będzie miał dużo kwasu szczawiowego w sobie!

Czy monstera może zakwitnąć i wydać owoce w domowych warunkach?

W domowych warunkach jest to niemożliwe, aby monstera wydała kwiaty i owoce. Zwłaszcza w naszym klimacie, który raczej nie sprzyja tym roślinom i nie są w stanie przeżyć na zewnątrz. Stworzenie dokładnie tych samych warunków, jakie monstera otrzymuje w swoim naturalnym środowisku, prawdopodobnie wymagałoby postawienia szklarni, w której mógłbyś kontrolować klimat.
W domu monstera potrzebuje jasnego, ale umiarkowanego słońca, przepuszczalnego podłoża, dużej wilgotności i w ciepłej temperaturze. Monstery nie znoszą zimy, dlatego w tym okresie możesz poddać ją bezpośredniemu padaniu promieni słonecznych, ponieważ w Polsce słońce jest mało intensywne. 

Jak smakuje owoc monstery?

Kiedy kremowy owoc nada się do jedzenia, możesz bez oporu delektować się tym egzotycznym przysmakiem.
Smak cerimana najczęściej jest porównywany do połączenia banana z ananasem, truskawek oraz marakui. Niektórzy wyczuwają tam aromaty malin czy mango. Dojrzały owoc dosłownie rozpływa się w ustach.
W miejscach, gdzie ceriman rośnie jak jabłka w Polsce, wytwarzane są z niego przetwory, dodaje się go do deserów, puddingów, ciast czy koktajli. 

Wartości odżywcze

Jeśli tylko możesz, spróbuj owocu monstery! Ma nie tylko ciekawy smak, ale także sporo wartości odżywczych. 100 gramów owocu posiada: 

  • 40 kalorii;
  • 1 g tłuszczu; 
  • 32 g węglowodanów, co sprawia, że ceriman dodaje energii w ciągu dnia;
  • 23 g białka, dzięki czemu jesteś dłużej nasycony;
  • 16 mg wapnia niezbędnego dla kości;
  • 10 mg fosforu kluczowego dla zdrowych zębów i kości;
  • 60 mg przeciwutleniającej witaminy C, która radzi sobie z walką ze stresem i wolnymi rodnikami.
Liście monstery na zewnątrz

Osoby, które miały okazję spróbować owocu monstery (cerimana) mówią, że to naprawdę smaczny owoc, a pozostałości po kwasie szczawiowym jedynie delikatnie drapią w język, jeśli w ogóle da się je poczuć. Jeśli masz okazję, koniecznie go spróbuj!

Dodaj komentarz